Agility

Agilityurheilu on suomen suosituin koiraharrastus! Siinä koira suorittaa ohjaajan kehon liikkeitä saumattomasti lukien radan, joka koostuu erilaisista hyppyesteistä, pujoteltavista kepeistä, putkista ja ns. "kontaktiesteistä". Koirat jaetaan mini-, medi- ja maxiluokkaan säkäkorkeutensa perusteella. Agilityssa kilpaillaan kolmessa tasoluokassa, joista 3-luokka on korkein. Sijoitus riippuu ratavirheiden määrästä sekä koiran nopeudesta.

Kansainväliset arvokilpailut ovat suuria urheilutapahtumia, joihin valmistaudutaan ammattimaisesti valmennustiimin johdolla. Koira sekä ohjaaja ovat huippu-urheilijoita, joiden kisakauden kuntohuippu suunnitellaan tiimin avulla hyvissä ajoin. Rataharjoitusten lisäksi koirakon liikkumista radalla säädetään millintarkasti. Myös koiran ravitsemusta muokataan kauden mukaan ja sen lihaksistosta sekä rangasta huolehtivat alansa ammattilaiset. Huipulla kilpaillaan sadasosasekunteista!

Agility on silkkaa riemua!

Suuri joukko suomalaisia harrastaa lajia viikoittain, ilman kilpailutavoitteita. Yksityisissä koirakouluissa agilityn pyörteisiin pääsee helposti. Tavoitteellisemmat koirakot hakeutuvat agilityseurojen suojiin, jotka tarjoavat lajikoulutusta sekä tukea kilpailu-uraan. Seuroissa toimintaa ylläpidetään usein talkoovoimin – rakkaudesta lajiin!

Agility on timanttisen hauska ja mukaansatempaava laji, jota kannattaa kokeilla! Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan: kun sille tielle lähdet, paluuta ei ole!

Kenelle agility sopii?

Agilitya voi harrastaa kaikenrotuisten aikuisten, terveiden koirien kanssa, kun harjoitukset pidetään riittävän kevyinä koiran rakenteeseen ja osaamistasoon nähden. Ohjaajalta vaaditaan kannustavaa ja reipasta asennetta sekä kärsivällisyyttä. Helpon näköinen suoritus vaatii kymmeniä, ellei jopa satoja tunteja harjoittelua!

Kilpailu-uralle tähtäävän harrastajan tulee ottaa huomioon koiran fyysiset ja henkiset edellytykset lajissa menestymiseen.

  • Agilitykoiralla tulee olla terve, tasapainoinen ja liioittelematon rakenne, eikä se saa olla ylipainoinen.
  • Rataharjoitteet ovat raskaita, joten koiran tulee olla hyvässä peruskunnossa. Myös ketteryyttä, nopeutta ja erinomaista kehon hallintaa tarvitaan.
  • Agilitykoira on perusluonteeltaan mielellään rohkea työmyyrä, joka rakastaa työskennellä ohjaajansa kanssa.

Rakkaudesta lajiin!

Aktiivista nelijalkaista treenikaveria tulee myös huoltaa. Vastuullinen harrastaja järjestää koiralleen riittävää lepoa ja palautumista harjoitusten välillä, sekä käyttää kisakaveria lihashuollossa.

Ylemmissä kilpailuluokissa ohjaajalta vaaditaan erinomaista peruskuntoa, kehon koordinaatiota ja hyvää paineensietokykyä. Ohjaajan tulee myös ymmärtää, että koira tekee aina parhaansa, vaikka menestys joskus tuntuisikin viipyvän.

Motivoi aksakaveri Pro Dog -leluilla!

Lisätietoa agilityurheilusta löydät Suomen Agilityliiton sivuilta.