Innostu opetteluvaiheesta!

Esittelyssä Mari Mäkelä, Pro Dog:in oman temppukoulun keulahahmo ja dobon koulutusohjaaja.

Mari Mäkelä

Marin laumaan kuuluu kolme valloittavaa koiraa: bretoni Viivi, mittelspitz Venla ja shetlanninlammaskoira Vola.

"Meille temppuilu on ennenkaikkea iloista yhdessä tekemistä, mutta lisäksi se on hyvä aktivointitapa. Temppuilun avulla on mahdollista kehittää koiran kehonhallintataitoja ja kordinaatiokykyä sekä nokkeluutta. Temppuillessa koirat oppivat oppimaan, ja iloiset onnistumisen täyteiset temppuhetket lisäävät koiran itsevarmuutta. Yksi tärkeimmistä asioista on kuitenkin, että yhteinen temppujen opettelu ja leikkiminen parantavat ihmisen ja koiran välistä suhdetta. Ja ovathan temput aika hauskan näköisiäkin!"

Jokainen koira on yksilö

Mari on koiriaan seuraamalla oppinut paljon niiden yksilöllisistä oppimistavoista.

"On hauska seurata, kuinka koirani oppivat erilaiset temput eri tavoilla ja tahdilla." Jokaisella koiralla on myös omat suosikkipalkkansa. "Viivi rakastaa palloja, ja lisäksi tämän töpöhännän mielestä on ihan parasta kantaa leluja suussa ja esitellä niitä ihmisille. Venla sen sijan ei ole erityisen innostunut leluista, mutta jos joku erehtyy mainitsemaan sanan ”nami”, on tämä pieni spitz salamana paikalla. Venlan kanssa käytämmekin leluja, joiden sisään voi piilottaa herkkupaloja. Volan ehdottomia suosikkeja ovat pörröiset repimislelut, joilla se voi leikkiä yhdessä kanssani." Pro Dog:in motivointilelut ovatkin tulleet näille temppumestareille tutuiksi!

Treenaa avoimin mielin - Pro Dog

Sheippaaminen opettaa kouluttajaa

Mari on innostunut kouluttamaan käytöksiä "sheippaamalla". Sheippaus eli ”shaping” tarkoittaa käytöksen muovaamista siten, että tavoitekäytös opetetaan eläimelle pieni pala kerrallaan. Koiran annetaan vapaasti kokeilla mistä käytöksestä palkkio tulee ja vahvistetaan palkitsemalla niitä liikkeitä, jotka vievät kohti tavoitekäytöstä. "Tämä kehittää erityisesti koiran ongelmanratkaisukykyä ja se on opettanut minulle valtavasti kouluttajana," toteaa Mari.

Innostu opetteluvaiheesta - Marin neuvot koiraharrastajille

Palkitse Häntä -temppukoulua varten Mari on kouluttanut koirilleen useita hauskoja temppuja, jotka soveltuvat esimerkiksi koiratanssin free style -osioiden liikkeiksi!

"Aloita temppujen opettelu avoimin mielin. Itselleni käy usein niin, että aloitamme jonkin uuden tempun harjoittelun, mutta matkan varrella keksimme jonkin aivan muun tempun, ja harjoittelemmekin sitä. Älä siis kiiruhda valmiiseen suoritukseen, vaan innostu opetteluvaiheesta; se on sekä sinulle että koirallesi mahdollisuus oppia jotakin uutta! Temppuilu sopii kaikille koirille, mutta muista, että eri koirilla on erilaiset vahvuudet ja mieltymykset. Ole siis utelias: mistä asioista juuri sinun koirasi innostuu ja missä se on taitava? Muista myös pitää harjoitustuokiot lyhyinä ja innostavina siten, että ette kumpikaan malttaisi odottaa seuraavaa temppuiluhetkeä. Silloin temppuilusta tulee hauska ja innostava uusi yhteinen harrastus!"

Seuraa temppukouluamme ja opi Marilta mainiot niksit!