Jokaiselle löytyy ikioma suosikkilaji!

Koiraurheilukenttä on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia lajeja. Kun koiran ja ohjaajan motivaatio on kunnossa, vain taivas on rajana!

Rally-Toko 

Rally-Toko on mainio yhdistelmä perinteistä tottelevaisuuskoulusta, koiratanssia ja agilitya. Laji soveltuu ihan jokaiselle koiralle ja ohjaajalle – ikään katsomatta! Rally-Tokon ideologiaan kuuluu koiran iloinen kannustaminen ja tekemisen meininki. Häntä saa heilua ja hyvä fiilis näkyä.

Rally-Tokossa koiran kanssa suoritetaan rata, joka on koostettu erilaisista tehtäväkylteistä. Rata sisältää 10-20 erilaista kylttiä, ja koirakko tekee numerojärjestyksessä kylteissä mainitut tehtävät. Liikkeet vaihtelevat tasoluokan mukaan, mutta kaikissa luokissa on erilaisia puolenvaihtoja, suunnan- ja vauhdin muutoksia, peruuttamista, pyörähdyksiä, pujottelua sekä erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja.

Rally-Toko on virallinen kilpailulaji ja kilpailuluokkia on neljä. Lajia pääsee harrastamaan useimmissa yksityisissä koirakouluissa.

Rally-Toko

Vinttikoirien ratajuoksu ja maastojuoksu

Ratajuoksussa huippuunsa viritetyt koirat juoksevat 2-6 ryhmissä vieheen perässä, kilpaillen nopeudesta ovaalin muotoisella radalla. Kilpailumatkoja on kolme: 280m, 350m ja 480m. Samanrotuiset koirat lähetetään juoksuun kopeista, ja niillä tulee olla päällään oikeanlainen kuonokoppa sekä numeromantteli.

Maastojuoksussa samanrotuiset koirat kilpailevat pareittain, juoksemalla vieheen perässä mutkaisella, esimerkiksi pellolle tehdyllä maastoradalla. Radan pituus vaihtelee 500m-1000m välillä. Nopeuden lisäksi arvioidaan rotujen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen soveltuvia ominaisuuksia.

Virallisiin juoksukilpailuihin voi osallistua koiralla, jolla on rotunsa puolesta osallistumisoikeus.

Vinttikoirien maastojuoksu

Koiratanssi

Koiratanssi vaatii ohjaajalta luovuutta ja erinomaisia koirakoulutuskykyjä. Koiralla tulee olla hyvä kehonhallinta ja säkenöivän iloinen tyyli tehdä temppuja. Nämä saavutetaan operantilla koulutustavalla.

Koiratanssi soveltuu lajina kaikenrotuisille ja -ikäisille koirille. Useimmat yksityiset koirakoulut tarjoavat lajikoulutusta, mutta temppuja voi harjoitella kernaasti kotioloissakin. Alkuun pääsee esimerkiksi Pro Dog:in Palkitse Häntä -temppukoulun video-ohjeilla!

Koiratanssi on virallinen kilpailulaji, jossa kilpaillaa kolmessa tasoluokassa. Kilpailulajeja ovat heelwork to music, eli musiikin tahdissa seuraaminen, sekä freestyle, joka on vapaaohjelma, ja voi sisältää melkein mitä tahansa upeita temppuja! 

Koiratanssi

Canicross

Koirajuoksu maastossa eli canicross, on parhaimmillaan todellista huippu-urheilua. Lajin perusharrastaminen sopii kuitenkin ihan jokaiselle, lähtötasoon katsomatta. Canicrossissa koira vetää juoksijaa jatkuvalla, tasaisella paineella. Koiralla käytetään juoksuvaljaita, joista se kytketään joustovyön avulla ohjaajan vyötäisillä olevaan ergonomiseen juoksuvyöhön. Hyvät välineet auttavat liikkumaan tehokkaasti ja turvallisesti vaihtelevassa maastossa.

Lajin aktiiviharrastaminen sopii aikuisille terveille koirille rotuun katsomatta, ja on erinomaista treeniä niin koiralle kuin omistajallekin. Syke nousee ja rasva palaa!

Canicross

K9 Nose Work

Nose Work on suomessa melko uusi hajutyöskentelyn harrastusmuoto. Lyhyessä ajassa se on saavuttanut valtavan suosion ja lajikurssit täyttyvät hetkessä! Nose Work on laji, joka sopii aivan jokaiselle koiralle. Sitä voi harrastaa itsenäisesti, tai yhdessä muiden kanssa. Tiivis ja intensiivinen hajujen etsiminen rauhoittaa levottomia koiria, antaa epävarmoille rohkeutta ja nenänkäyttö lievittää koiran stressiä.

Nose Work:issa koira etsii tasoluokasta riippuen kolmea eri hajua: eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Koeluokkia on kolme, joista jokaisessa on neljä eri osiota: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Koira työskentelee pääasiassa kytkettynä, ja koealueen lähituntumassa ei ole muita lajitovereita. Siksi Nose Work soveltuu myös niille koirille, jotka eivät syystä tai toisesta pidä muista.

Lajin kouluttamisessa käytetään palkitsemiseen perustuvia menetelmiä, eikä ohjaajalta vaadita erikoistaitoja vaan koiran perushallinta riittää.

Nosework