"Tärkeintä, että molemmilla on hauskaa!"

Esittelyssä Nina Manner, toko- ja agilityammattilainen.

Nina Manner

Vaikka bordercollie on tyypillinen näky tokon kisakentillä, ei menestys tämänkään rodun kanssa tule itsestään. ”Tärkeimmät tekijät kaikessa koirankoulutuksessa ovat motivaatio ja asenne”, kertoo Nina ja jatkaa: ”vaikka kilpailemme tavoitteellisesti, on minulle tärkeintä, että meillä molemmilla on hauskaa.” Motivaation rakentamista Nina ehti ennen bordercollieita, Ässää ja Kurkoa, harjoitella mm. walesinterrieri Taavin (Bartos Jump) kanssa, jonka uraan mahtui mm. MM-kulta agilityn joukkuekisassa vuonna 2006.

Kuinka motivaatio rakennetaan?

Työskentelyinto ja suoritusvarmuus eivät synny silmänräpäyksessä edes koiramaailman supersuorittajaksi profiloituneelle bordercollielle. ”Nuorta koiraa palkataan tiheästi. Vasta myöhemmin opetellaan tekemään pitempiä suorituksia palkatta. On tärkeää, että koira saa tuntumaa tähän myös kisojen ulkopuolella – muuten palkan jääminen suorituksen loppuun on koiralle epämiellyttävä yllätys, joka voi syödä intoa seuraavistakin kisoista”, Nina tähdentää. ”Kun koira oppii luottamaan siihen, että palkka on aina lopulta tulossa, se jaksaa työskennellä halukkaasti myös kisoissa.”

Into vaatii ylläpitoa - Pro Dog

Into vaatii ylläpitoa!

Kun motivaation perusta on luotu, kannattaa sitä vaalia aktiivisesti. Suurin haaste ei Ninan mielestä olekaan liikkeiden opettaminen, vaan tason ylläpito: ”Koiran ura tokon ylimmässä luokassa saattaa kestää parhaassa tapauksessa melkein 10 vuotta! On työlästä saada koira tekemään samoja liikkeitä innolla, ohjaajaa kuunnellen, puutumatta ja tylsistymättä.” Ninan ratkaisu tähän on tuttu ihmisvalmennuksesta: ”Jotta koira jaksaa tehdä samoja hommia vuodesta toiseen, täytyy treenien olla sopivan vaihtelevia. Yllätän koiran välillä treeneissä sekoittelemalla liikkeitä tai antamalla odottamattomia käskyjä yllättävissä paikoissa. Näin koira pysyy kuulolla ja innokkaana, eikä ala ennakoida käskyjä.”

Ihan Ässä ja Kurko vinkki treeniin: Pro Dog!

”Ässä rakastaa leikkimistä! Sille uusi lelu on superpalkka kisasuorituksesta tai haastavasta treenistä. Ässän mielestä uuden lelun saaminen on aina tosi hienoa”, Nina vinkkaa. ”Meillä suosikkeja ovat erilaiset Pro Dog Bungee -lelut. Pallollinen versio lentää hyvin ja on käytössä silloin, kun palkka täytyy esimerkiksi ruudussa tai luoksetulon pysäytyksissä saada heitettyä pidemmälle. Lähiliikkeissä käytämme lampaankarva-Bungeeta, jonka pörröisyys kiehtoo koiraa," Nina kertoo. "Pro Dog -tuotteet ovat laadukkaita ja kestävät hyvin meidän aktiivisessa käytössämme.”

Bordercollie Kurkolla jalat kulkevat toisinaan nopeammin kuin ajatus pysyy mukana: "Kurkosta kaikki tekeminen on tosi siistiä ja se todella tykkää työskennellä ohjaajalle. Kurko on aika täydellinen vastakohta tasaisen vakaalle Ässälle ja siinä on ollut ohjaajalla vähän opettelemista, mutta erilaista koiraa hain ja sellaisen sain," iloitsee taituriohjaaja.

Pro Dog toivottaa Ninalle, Ässälle ja Kurkolle menestystä kisakentille! Ilon kautta!

Parasta on yhdessä tekeminen!