Noutajat

Noutajiin kuuluvia koirarotuja (kultainennoutaja, labradorinnoutaja, sileäkarvainennoutaja, novascotiannoutaja, chesapeakelahdennoutaja ja kiharakarvainennoutaja) käytetään metsästäjien apuna. Laukauksen jälkeen koira hakee ja tuo haavoittuneen tai kuolleen pienriistan suussaan metsästäjälle. Noutaminen voi tapahtua maalta tai vedestä.

Hyvä metsästyskoira on riistaviettinen, mutta hyvin hallittavissa oleva, ja sillä on erinomainen työmoottori. Vaikka päivät venyvät usein pitkiksi, jaksaa hyvä ja motivoitunut käyttökoira odottaa omaa hetkeään rauhassa. Kun sen aika tulee, koira tekee työnsä antaumuksella ja suurella sydämellä!

Pro Dog - Hiottuun noutosuoritukseen!

Noutajille järjestetään kokeita, joiden pääasiallinen tarkoitus on kerätä tietoa rotujen jalostusvalintoja silmälläpitäen. Ne on jaettu kolmeen koemuotoon:

  • A-kokeessa koira noutaa riistaa, joka on ammuttu kokeen aikana. Tässä kokeessa on ainoastaan voittajaluokka, ja osallistumisoikeutta on säädelty.
  • B-kokeessa noudetaan kylmää riistaa ja kilpailua käydään kolmessa eri tasoluokassa.
  • Working test (WT) mittaa kenttäkokeena koiran metsästysominaisuuksia, ja siinä koira noutaa ns. dummyja.

Lisäksi noutajille järjestetään ns. taipumuskokeita (NOU), jonka tarkoituksena on antaa tietoa koiran luonteesta ja käyttöominaisuuksista.

Pro Dog - Puhtia noutoon!

Miten toimintaan pääsee mukaan?

Jos omistat noutajarotuisen koiran ja olet kiinnostunut metsästämisestä, etsi tietoa lähimmästä paikallisyhdistyksestäsi ja mene rohkeasti mukaan! Voit löytää harrastuksen johon hurahdat täysillä. Lisäksi annat koirasi toteuttaa käytöksiä, jotka ovat sille luontaisia, ja siksi myös aivan erityisen mielekkäitä.

Katso ammatikseen noutajia kouluttavan, Tomi Sarkkisen, vinkit harrastukseen täältä.

Parhaat eväät metsälle - Pro Dog!

Lisätietoa lajeista saat Suomen Noutajakoirajärjestö Ry:n verkkosivuilta.