PK-lajit

Pk eli palveluskoira, on nimensä mukaisesti koira, jolla on luontaisia sekä jalostusvalinnoilla vahvistettuja ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää erilaisissa työtehtävissä.  Palveluskoirien historia on pitkä ja värikäs. Koiria on käytetty erilaisissa virkatehtävissä, monenlaisissa etsintätehtävissä, suojelu- ja vartiointiapuna sekä lukemattomissa muissa tärkeissä töissä. Tänä päivänä rotuja, joilla on oikeudet osallistua PK-lajien kokeisiin, on 50.

Pk-koelajeja ovat: jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukokeet, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe.

Mukana palveluskoiran matkassa - Pro Dog

Erilaisten palveluskoirakokeiden tarkoitus on arvioida koiran käyttöominaisuuksia ja koulutustasoa. Tietoa käytetään aktiivisesti muun muassa rotujen jalostusvalintoja ohjaamaan. Ennen kuin koira voi osallistua yllämainittuihin kokeisiin, tulee sen suorittaa hyväksytysti käyttäytymiskoe (BH), jolla mitataan sen yhteiskuntakelpoisuutta ja perushallintaa. Käyttäytymiskokeeseen voi osallistua kaikkien koirien kanssa, jotka on tunnistusmerkitty ja rekisteröity – rotuun katsomatta.

Vaikka palveluskoiralla on usein luontaisesti taipumuksia ja työmoottoria pk-lajeihin, ei menestystä saa ilmaiseksi. Taitavat ohjaajat työskentelevät tavoitteiden saavuttamiseksi määrätietoisesti, ja pitävät koiristaan hyvää huolta. Niin kuin missä tahansa koiraurheilulajissa, modernit, positiiviset koulutusmetodit, vievät myös palveluskoiralajeissa huipulle!

Ilon kautta koiraurheilun huipulle - Pro Dog

Kenelle pk-lajit sopivat?

Jokaisen koiran kanssa voi omaksi ilokseen harrastaa palveluskoiralajeja, kuten jäljestämistä. Pääasiassa kaikki koirat rakastavat nenätyöskentelyä, kunhan löydät omaa ystävääsi motivoivan palkkion. Esimerkiksi jäljestyksen harrastamisessa pääset helpoiten alkuun yksityisissä koirakouluissa. Erilaisissa koiraurheiluseuroissa ja yhdistyksissä on vaihtelevia käytäntöjä sen suhteen, minkä rotuisella koiralla toimintaan pääsee mukaan.

Jos tavoitteesi on pk-kisakentillä:

  • Koiralla tulee olla palveluskoiraoikeudet rotunsa puolesta.
  • Jotta koira pääsee kokeisiin, sen tulee hyväksytysti suorittaa BH-koe. Ohjaajalla tulee siis olla hyvä koiransa perushallinta.
  • Hyvät hermot ovat valttia, niin ohjaajalla kuin koirallakin!

Hyvällä pk-ohjaajalla on tietoa ja taitoa soveltaa käyttäytymistieteeseen perustuvia koulutusmetodeja. Ilolla työskentelevä koira huomataan kisakentillä!

Palveluskoiralajit ovat todella kiinnostavia, ja usein, kuin huomaamattaan, tempaavat pyörteisiinsä täysin! Samanhenkisten harrastajien kanssa on mukava viettää aikaa ja usein treenit päättyvät vasta kun ilta alkaa hämärtää.

Puhtia harrastusporukoista - Pro Dog

Lisätietoa pk-lajeista löydät Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta.