TOKO

Tottelevaisuuskoulutus eli tuttavallisemmin toko, on laji, jossa ohjaaja ja koira suorittavat pikkutarkan hallitusti ennalta määrättyjä liikkeitä. Ohjaus on niin eleetöntä, että koira tuntuu toimivan ajatuksen voimalla! Tokossa kilpaillaan neljässä luokassa: alokas, avoin, voittaja ja erikoisvoittajaluokka. (ALO, AVO, VOI ja EVL)

Suomalaiset ovat pitkän linjan "toko-kansaa". Maajoukkueemme niittää menestystä kansainvälisissä arvokisoissa vuodesta toiseen, ja nuoria lajivirtuooseja kasvaa koiraseurojen suojissa. Kotimainen toko-koulutus on huippuluokkaa, ja osaamista viedään myös ulkomaille.

Lennokasta menoa tokokentille!

Yksityiset koirakoulut sekä seurat järjestävät tottelevaisuuskoulutusta. Monet koirakot harrastavat myös kotioloissa "arkitottista", eli koiran hallinnan kannalta välttämättömiä peruskäytöksiä.

Virallisten toko-liikkeiden tarkka ja kaunis suorittaminen yhdessä motivoituneen koiran kanssa, vaatii satojen tuntien työn. Menestyminen kisakentillä edellyttää kaikin puolin saumatonta yhteistyötä koiran kanssa. Se syntyy ainoastaan, kun asiat tehdään ilon kautta!

Kenelle toko sopii?

Tottelevaisuuskoulutus sopii sanalla sanoen kaikille! Lajin alkeita, kuten luoksetuloa, maahan menoa, paikallaan pysymistä ja seuraamista, voi opettaa jo aivan pienelle pennulle. Niiden osaaminen helpottaa koiran perushallintaa myös arkielämässä.

Kilpailu-uralle ja menestykseen tähtäävältä koirakolta vaaditaan:

  • Rautaista motivaatiota. Työskentelyhalukkuus, eli "työmoottori", ei saa toistojen myötä sammua koiralta eikä ohjaajalta.
  • Tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Toko-liikkeet tulee tehdä tarkasti sääntöjen mukaan. Liikkeitä viilataan yhä täydellisimmiksi, mitä korkeammalle tähdätään.
  • Kehon koordinaatiota. Pystyäkseen suorittamaan vaaditut liikkeet kauniisti ja hallitusti, koiran kehon koordinaation tulee olla hyvä.

Seuraa! Meitä myös facebookissa!

Jotta toko-ura olisi pitkä ja menestyksellinen, täytyy kisakaverin kunnosta huolehtia. Säntillinen seuraaminen toistuvasti ohjaajan vasemmalla puolella, jäykistää helposti koiraa, ja se hyötyykin säännöllisestä lihashuollosta.

Ylemmissä kilpailuluokissa ohjaajalta vaaditaan hyvää paineensietokykyä ja malttia suorittaa liikkeet viimeisen päälle tarkasti, jännityksestä huolimatta.

Tsemppiä kisakentille!

Tokokenttien taiturit työssään!

Tokoammattilainen, Nina Manner, kertoo motivaation rakentamisesta. Lue vinkit täältä.