"Nauti olosta koirasi kanssa!"

Esittelyssä Tomi Sarkkinen, noutajien kouluttaja

Tomi Sarkkinen

Tomi Sarkkinen on luonut koirista harrastuksen kautta itselleen elämänuran: hän työskentelee noutajien metsästyskouluttajana omassa yrityksessään. Tomi myös metsästää ja kilpailee aktiivisesti neljän labradorinnoutajansa ja yhden springerspanielin kanssa.

”Ensimmäinen koirani tuli puhtaasti metsästystarkoitukseen, mutta innostuminen lajinomaiseen harrastamiseen ja kisaamiseen syttyi heti”, Tomi kertoo. Tärkeimmäksi innoittajakseen hän mainitsee koiran kasvattajan, jonka tuella harrastus oli helppo aloittaa. Palavasta innosta on seurannut myös menestystä: Tomin koirista kolmella on sekä Suomen että Ruotsin käyttövalion arvo. ”Koirani Laslon kanssa olen saavuttanut käyttövalionarvon lämpimällä ja kylmällä riistalla sekä Suomessa että Ruotsissa. Toisena koirana Suomen noutajahistoriassa se saavutti kansainvälisen käyttövalion arvon vuonna 2012.”

Tällä hetkellä Tomilla on myös kolme muuta noutajaa. Kolmevuotias Urpo kilpailee voittajaluokassa ja on saavuttanut jo 2. sijan Ruotsin Derbyssä (alle 2-vuotiaiden noutajien mestaruus) vuonna 2015. Kaksivuotias Symppis aloittelee kilpailu-uraansa, ja sijoittui Labradori Derbyssä (2015) neljännelle sijalle. Tomilla on kasvamassa myös lupaava 1-vuotias Sima, jota vaimo Annika ohjaa. Lisäksi löytyy spanieli Scott, joka hoitaa metsästyskoiran tärkeää virkaa.

Mutkattomasti alkuun

Noutolajien aloittamisen Tomi kertoo olleen luontevaa ja mukavaa. Paikallisyhdistyksessä (Oulun Seudun Noutajakoirayhdistys Ry) tulokas otettiin lämpimästi vastaan, ja jo parin vuoden päästä hän oli mukana järjestämässä kokeita. Uusille noutajaharrastajille Tomi suositteleekin hakeutumista mukaan oman paikallisyhdistyksen toimintaan: tarjolla on koulutusapua ja mukavaa tekemistä yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Yhdistysten yhteystiedot ja paljon muuta mielenkiintoista noutaja-asiaa löytyy Suomen Noutajakoirajärjestön sivuilta.

”Noutajalajit sopivat kaikille noutajaroduille karvoihin ja omistajaan katsomatta. Etenkin metsästäjät hyötyvät valtavasti säännöllisestä harjoittelusta ja koiran osaamisen seurannasta. Kun taustalla on paljon hallittua yhteistyötä, tuntee varsinaisessa metsästystilanteessa koiransa taipumukset ja voi luottaa sen osaamiseen”, Tomi toteaa.

Kunnon kaveri metsälle - Pro Dog

Menestyksen salaisuus ja kompastuskivet

Kun Tomia pyydetään analysoimaan vahvuuksiaan, hän kehuu ensin itsensä sijaan koiriaan: ”Kaikki noutajani ovat sitkeitä työskentelijöitä, ja lisäksi menestyneimmällä koirallani on ilmiömäinen riistanlöytökyky sekä metsällä että kokeissa.” Omiksi menestystä edesauttaneiksi piirteikseen hän suostuu mainitsemaan määrätietoisen koulutustavan ja oikea-aikaisen palkitsemisen. Lisäksi hän haluaa korostaa, ettei yksikään koira ole täydellinen; jokaisella on heikkouksia. ”On ohjaajan tehtävä pyrkiä rakentamaan silta vaikeuksien yli kullekin koiralle parhaiten sopivalla tavalla”, Tomi muistuttaa.

”Ensimmäisen koirani kanssa minulla oli luovutusongelmia; koira ei halunnut antaa noutamaansa saalista minulle. Seuraavilla koirilla pulmat ovat olleet muunlaisia. -- Ratkaisut eivät koskaan ole jokaisen koiran kohdalla samanlaisia. Kouluttaja ei voi kangistua vain yhteen toimintatapaan.”

Matkaeväänä motivaatio

Tomin mukaan noutajaa ei yleensä tarvitse erikseen motivoida noutamaan. ”Ne osaavat sen luonnostaan”, hän naurahtaa ja jatkaa: ”tärkeintä on opettaa koira rauhoittumaan ja pysymään paikallaan.” Tomi mainitsee myös, että koiraa on hyvä kehua kantamisesta, eikä siltä kannata yrittää jatkuvasti riistää esineitä suusta. ”Jos pääsisin matkustamaan aikakoneella aikaan, jolloin itse olin aloittelija, ja antamaan itselleni yhden neuvon, se olisi juuri tämä”, hän kiteyttää.

Erityisen tärkeänä omissa harjoituksissaan Tomi pitää sitä, että koiralla on selkeä kuva siitä, mitä siltä halutaan. Tähän päästään rauhallisella, määrätietoisella ohjaamisella ja täsmällisellä palkitsemisella. ”Innokkaille noutajille riittää usein palkkioksi kehu ja se, että ne pääsevät suorittamaan noutotehtävää”, Tomi lisää. ”Noutotyössä koirani pääsevät toteuttamaan synnynnäisiä taipumuksiaan ja kokevat siksi jo itse työn äärimmäisen palkitsevana.”

Omaa innostustaan Tomi pitää yllä kouluttamalla muita ihmisiä koirineen. ”Asiakkaiden koirien huikea edistyminen ja saavutukset innostavat minua valtavasti! Lisäpotkua omaan harjoitteluun antaa myös se, että taidan olla aika kilpailuviettinen harrastaja. Nautin kovasti kisaamisesta ja siihen valmistautumisesta.”

Pennusta pontevaksi kisakoiraksi

Kun tavoitteena on muokata koirasta kelpo metsästyskaveri tai kisakumppani, ei ole ihan samantekevää, minkälainen karvainen ipana kotiin päätyy. Uudet tulokkaat Tomi valitsee niiden vanhempien ja sukutaulun perusteella. Hän uskoo, että lähes jokaisessa pentukopassa mönkivässä pienokaisessa on potentiaalia menestyjäksi, jos sen vanhemmilla on näyttöä taipumuksistaan. ”En pidä kovin tärkeänä sitä, minkä koiran pentueesta valitsen. No, en ehkä ottaisi sitä ihan pienintä rääpälettä tai kaikkein villeintä koheltajaa, mutta uskon, että niistäkin voi tulla huippukoiria oikealle ihmiselle päätyessään.”

Varsinaisen noutoharjoittelun Tomi aloittaa koiriensa kanssa niiden ollessa 6–10 kk ikäisiä. Siihen asti keskitytään puhtaasti perusasioihin: keskinäisen suhteen luomiseen, rauhoittumisen opettelemiseen ja tietenkin arkitottelevaisuuteen. Aikuisen koiran kanssa Tomi treenaa 2–5 kertaa viikossa, 10–20 min kerrallaan. Kisoihin valmistautuvan koiran harjoitukset pyritään pitämään yksinkertaisina ja erityisen hyvin motivoituina.

Nauti yhteiselosta koiriesi kanssa - Pro Dog

Suomessa kisailmapiiri kohdallaan

Kilpailuissa käyvän, suomalaisen koirayhteisön yhteishenki on Tomin mukaan hyvä: toisten onnistumisista osataan iloita ja muita halutaan auttaa koiran koulutuksessa. ”Jos nyt joskus jossain kateus pilkahtaa, niin olen vain tyytyväinen: kateus pitää aina ansaita”, hän toteaa virnistäen. ”En tosin ole huomannut kotimaassa ollenkaan sellaista kotiinpäin vetämistä, johon aina välillä ulkomailla törmää”, Tomi toteaa ja jatkaa: ”täällä on huippuhienoa harrastaa ja kilpailla!”

Lopuksi Tomi lähettää vielä terveisensä aloitteleville koiraharrastajille: ”Nauttikaa olostanne koirienne kanssa! Huolehtikaa perusasiat koulutuksessa kuntoon, niin koiran kanssa on mukavaa elää ja yhteistyö toimii!”